PHPStorm IDE ve WAMP Sunucu Nedir? Nasıl Kullanılır?

PhpStorm php yazmak için gerekli olan bir IDE'dir. Wamp ise onun çıktısını bize vermeyi sağlayan web tarafında çalışan sunucudur.

PhpStorm Nedir?

JetBrains şirketinin çıkartmış olduğu php ve web geliştirmek için kullanılan bir IDE'dir. Peki bu IDE ne demektir? IDE, Integrated Development Environment türkçe karşılığı Tümleşik Geliştirme Ortamıdır. Bu şu anlama geliyor yazılımcılar için oluşturulmuş, kullanıdıkları diller için basit ve kolay şekilde kodlarını yazabildikleri bir platform denilebilir. Bu yazımızda ele alacağımız IDE PhpStorm. PhpStorm diğer php IDE'lere göre lisans gerektiren bir platformdur. Elbette kendini lisanlı kılan çok güzel özellkleri de bulunuyor. Çalışma anında kod analizi, hata önleme gibi özelliklerin yanında debugger desteği bile bulunmaktadır. Bir kaç PhpStorm yararlarından bahsedelim;

  • ✔ PhpStorm’un kod tamamlama özelliği vardır ve PHP 5.4, 5.4, 5.5,5.6 ve 7.0 versiyonlarını da desteklemektedir.
  • ✔ PhpStorm kolay yükleme, hızlı ve Windows,Mac OS X ve Linux’ta çalışabilme özelliği vardır.
  • ✔ PhpStorm bir php geliştirme platformu olsada HTML,CSS,JavaScript 'de geliştirebilinir.
  • ✔ Birden fazla proje ile rahat bir şekilde çalışılabilir ve geçişlerde oldukça hızlıdır.
  • ✔ Yazdığınız kodu otomatik algılar hatalı kullanımları gösterir ve bir diğer kolay kullanımı kendi kendine kaydetme        özelliği vardır.
  • ✔ Kodunuzda ki bir değişikliği tüm projede değiştirmek zordur. PhpStorm bunu da sağlayarak herhangi bir değişiklikte sizin onayınız doğrultusunda o kodun bulunduğu projedeki tüm yerleri değiştirir.
  • ✔ Kişiye özel temaları, renk seçenekleri, arka plan özellikleri bulunmaktadır.

PhpStorm Nasıl Kurulur?

https://www.jetbrains.com/phpstorm sitesine girdiğinizde karşınıza direkt olarak "download now" butonu ile karşılaşacaksınız. Bu butona tıkladığınızda otomatik olarak indirmeye başlayacaktır. Kurulum sırasında sizlere gerekli bir kaç seçenek sunacak eğer HTML, CSS, JS gibi seçenekleri de kullanmak istiyorsanız bunları seçip kuruluma devam etmeniz gerekir. Kurulum Tamamlandıktan sonra bir üye girişi veya lisans kodu istedikleri bir ekran karşınıza çıkacaktır. Öğrenci değilseniz para verip bir lisans almanız gerekmektedir. Öğrenci lisansı 1 yıl kadar phpstorm'dan karşılanmaktadır. Her halükarda bir üye formu doldurup kayıt olmanız gerekiyor yine https://www.jetbrains.com adresinden üyeliğinizi oluşturup lisans almalısınz veya öğrenci bilgilerinizi girerek 1 yıl kadar lisans elde etmeniz gerekiyor. Üye Kayıt işlemini tamamladıktan sonra kullanıcı adı şifre ile yada lisans kodu ile programa giriş yapabilirsiniz. Kolay gelsin :) 

Wamp Nedir?

WAMP, Windows işletim sistemi üzerinde Apache HTTP Sunucusu, MySQL ve PHP kurulumunu bir arada sunan bir tümleşik sistem yazılımıdır. Kurulumları otomatik yaptığı gibi açık kaynak olarak geliştirilen bu sistemin düzenlenmesi de mümkündür. Peki Bu wamp'ın anlamı nedir? gibi sorular aklınızda oluşabilir. Aslına bakılırsa oldukça basit fakat bir araya geldiğinde çok estetik duran bir isim. 'W' harfi windows'dan gelmektedir. Bildiğiniz üreze wamp sadece windows işletim sistemlerinde çalışmaktadır. 'A' harfi Apache web sayfalarına hizmet etmek için görevli sunucu yazılımıdır. Suncuyu bize sağlayan Apache'dir diyebiliriz. 'M' harfi MySQL' den gelmektedir. MySQL PHP'nin kullanıdığı bir veritabanıdır ve wamp ile birlikte gelir. Wamp Kurulumunu yaptıktan sonra tarayıcınızın url kısmına http://localhost/phpmyadmin/ yazarsanız veritabanına ulaşabilirsiniz. Son olarak 'P' harfine geldik. Elbetteki wamp'ın  bize sağladıklarına bakınca eksik olanı kolaylıkla görebiliriz. P harfi PHP'den gelmektedir. Önceki blog yazılarımızda Php'nin ne olduğunu ve ne işe yaradığını sizlere aktarmıştık. Tekrar kısaca wamp'tan bahsetmemiz gerekirse wamp bilgisayarınız da sanal sunucu görevini üstlenmektedir. Herhangi bir hosting'e bağlı kalmadan internete bile gerek duymadan kodlarınızı bir web sunucu gibi davranıp burada test edebilir ve projelerinizi geliştirebilirisiniz.

PhpStorm İle Oluşturulan Projeyi Wamp İçinde Çalıştırma

Oldukça basit bir olaydır. Elbette ki yeni başlayan arkadaşlarımız için karışık gelse de zamanla kavramaları mümkün olacaktır. İlk Başlığımızda PhpStorm'un nasıl kurulacağı nasıl kullanacığını söyledik. Öncelikle PhpStorm platformunu açalım. Ardından sol üst köşede File / New Project kısmına girelim karşımıza proje oluşturmak için bazı seçenekler çıkacak. Sol bardan gerekli projeyi seçelim ardından orata üst tarafta kalan projenin dosya yolunu değiştirmek için sağ tarafında küçük dosya iconuna tıklayalım. Şimdi karşımıza Select Base Directory adında sekme çıktı buradan wamp'ın kuruldu dizine gidelim. wamp64 / www doyasının içine girdikten sonra OK Tuşuna basalım. Ekranımıza yeni projenin ilk dosyası geldi. Sol tarafta dosyanın üzerine sağ tık / new derseniz projenize PHP,HTML,CSS veya JS başta olmak üzere farklı dillere ait boş sayfa ekleyebilirsiniz. "Merhaba Dünya" yazdırmayı unutmayın :)

Yorum Yap

  • Burak Öztürk
    2019-09-18 20:41:44
    sağolun oğuzhan bey kısa ve öz bir makale için
    • Oğuzhan İNAN
      2020-05-10 21:14:43
      Teşekkürler Burak, Daha fazlası için takip etmeye devam :)